ایجاد هر مانعی بر سر راه اجرای عدالت قضایی از جمله دریافت رشوه از سوی قاضی، جرم محسوب میشود که در برخی موارد مجازات مضاعف دارد که البته ایران در این حوزه نیز با خلأهای قانونی مواجه است کتاب «جرایم علیه عدالت قضایی» این موضوع را بررسی میکند
ایجاد هر مانعی بر سر راه اجرای عدالت قضایی از جمله دریافت رشوه از سوی قاضی، جرم محسوب میشود که در برخی موارد مجازات مضاعف دارد که البته ایران در این حوزه نیز با خلأهای قانونی مواجه است. کتاب «جرایم علیه عدالت قضایی» این موضوع را بررسی میکند
دکتر جعفر کوشا، عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی درباره کتاب خود به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: این اثر پیش از این توسط انتشارات میزان منتشر شده بود اما با افزودن اصلاحیههایی به کتاب، چاپ جدید آن بهزودی از سوی این انتشارات منتشر میشود.
وی با اشاره به تطبیق محتوای این اثر با قوانین فرانسه گفت: این کتاب جرایمی را مورد بحث قرار میدهد که علیه عدالت قضایی مطرح میشوند. به اعتقاد من خلأ قانونی ما در این مورد محسوس است. پیش از این نیز حقوقدانان کشورمان پیشنهاد گنجاندن این عنوان در قوانین ایران را به قانونگذاران ارایه کرده بودند. در این کتاب مواردی را مطرح و بررسی کردهام که میتوانند قانونگذاران را در تدوین این عنوان کمک کنند.
کوشا درباره جرایم علیه عدالت قضایی توضیح داد: فرایند رسیدگی به هر جرم از زمانی که مجرم تحت تعقیب قرار میگیرد، پرونده تشکیل میشود و حکم به اجرا درمیآید، یک نوع عدالت را دربر دارد که عدالت قضایی خوانده میشود.
وی افزود: مردم همواره انتظار دارند که سایه این عدالت بر فرآیند قضایی حاکم باشد. اگر تعرضی در این فرایند انجام گیرد که به دستگاه عدالت قضایی خدشهای وارد شود، در این صورت مانعی بر سر راه عدالت قضایی ایجاد شده است.
این نویسنده و مدرس دانشگاه، مثالی در این باره ذکر کرد و گفت: اگر یک قاضی در جریان صدور حکم، رشوه دریافت کند این رشوهگیری نه تنها جرمی عام محسوب میشود، بلکه به این دلیل که مانعی بر سر راه اجرای عدالت قضایی است، جرمی مضاعف قلمداد خواهد شد.
وی توضیح داد: درست است که ما خلأ قانونی برای رشوهگیری نداریم و این عمل در قانون ما جرم محسوب میشود، اما رشوه گرفتن در جریان اجرای عدالت قضایی جرمی مستقل از جرم رشوهگیری به طور عام است و مجازاتی مضاعف را در پی دارد. متاسفانه چنین تمهیدی در قوانین ایران اندیشیده نشده است.
مثالهای زیادی در این کتاب ذکر کردم که به روشن شدن موضوع کمک کنند. شهادت ندادن شاهد نیز یکی دیگر از مصادیق جرایم علیه عدالت قضایی است. شرح این مسایل و چارهاندیشی برای آنها، ضمانت بیشتری برای اجرای عدالت فراهم میکند. در واقع قانونگذاران میتوانند با استفاده از این اثر، عناوین قانون جرایم علیه عدالت قضایی را اخذ کنند.
به نقل از خبرگزاری کتاب ایران
دیدگاه خودتان را ارسال کنید