چگونگی طراحی محیط‌های فیزیکی با هدف پیشگیری از جرم

چگونگی طراحی محیط‌های فیزیکی با هدف پیشگیری از جرم

عضو هیات علمی گروه حقوق دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس از ترجمه کتاب «طراحی عاری از جرم» خبر داد و گفت: این اثر، راهکارهایی را برای طراحی محیط فیزیکی و اجتماعی انسان‌ها ارایه داده است که به‌کارگیری آنها باعث پیشگیری از وقوع جرم یا کاهش میزان وقوع آن می‌شود.
 
دکتر مهرداد رایجیان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در این باره اظهار داشت: مولف در کتاب «طراحی عاری از جرم» دو موضوع طراحی و جرم‌شناسی را مطرح و ارتباط میان این دو را بیان کرده است. بنابراین، این اثر به دلیل داشتن ویژگی مهندسی ـ فنی قابل استفاده برای مهندسان معماری و شهرسازی است و چون مباحث مربوط به جرم و بزه‌کاری را مطرح می‌کند، دانشجویان رشته حقوق و پژوهشگران این حوزه می‌توانند از محتوای آن بهره‌مند شوند.

مترجم کتاب «طراحی عاری از جرم» ادامه داد: مولف در این نوشتار به مطالعه تطبیقی در حوزه طراحی‌های مناسب با هدف پیشگیری از وقوع جرم پرداخته و راهکارهای اساسی برای طراحی منطقه‌های امن و پایدار را ارایه کرده است.

مولف کتاب «بزه‌دیده در فرآیند کیفری» تصریح کرد: رویکرد اصلی کتاب «طراحی عاری از جرم» بر پایه دو نظریه مهم در جرم‌شناسی با عناوین «پیشگیری محیطی یا وضعی» و «نظریه فرصت‌ها» استوار است.

عضو هیات علمی گروه حقوق دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس افزود: مخاطب در نظریه «پیشگیری محیطی» می‌آموزد که با مداخله در محیط‌های فیزیکی مانند محل سکونت، محیط کار، پارک‌ها و ... می‌تواند علل و عوامل جرم‌زا را شناسایی کند و با اتخاذ تدابیری مناسب، از وقوع آنها جلوگیری کند.

وی یادآور شد: بزه‌کاران برای ارتکاب جرم به دنبال فرصت‌های مناسب‌اند. «نظریه فرصت‌ها» بیانگر این مطلب است که اگر بتوان این فرصت‌ها را در محیط‌های مختلف شناسایی و خنثی کرد، احتمال وقوع جرم کاهش می‌یابد.

دکتر رایجیان در پایان گفت: کتاب «طراحی عاری از جرم» در پنج فصل اصلی به ارتباط میان طراحی محیط‌های فیزیکی و میزان ارتکاب جرم اشاره کرده است. «مسکن و جرم»، «اصول طراحی مناسب»، «مهندسی و طراحی»، «راهنمای طراحی» و «ایجاد منطقه‌های امن و پایدار» عناوین فصول پنج‌گانه این اثر را تشکیل می‌دهند.

چاپ دوم کتاب «طراحی عاری از جرم» اثر «ایان کُلکوهن» با ترجمه دکتر مهرداد رایجیان در شمارگان 1000 نسخه، 464 صفحه و بهای 100 هزار ریال به تازگی از سوی نشر میزان راهی بازار نشر شده است.