روش اصلاحی به جای مجازات در رسیدگی به جرایم
14 مهر 1388 ساعت 11:47
تأکید بر گسترش فرآیندهای سازشی و صلحآمیز به جای روشهای تنبیهی و مجازات در رسیدگی به جرایم، موضوع کتاب «عدالت ترمیمی» است که عباس شیری، مولف حقوقی و مدیر مسوول بنیاد حقوقی میزان، نگارش آن را به پایان برده است.
عباس شیری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، موضوع این اثر را از مباحث جدید در حوزه علوم قضایی دانست و گفت: در روشی که این کتاب پیشنهاد میکند، جبران خسارت قربانیان جرم بر مجازات متهم ترجیح داده شده است.
وی هدف از این شیوه رسیدگی به جرایم را اصلاح بزهکاران توصیف کرد و گفت: پیش از این مجازاتهای اجتماعی توسط دستگاههای قضایی برخی از کشورها اجرا شد که در آنها مجازات جایگزین به غیر از زندان بهکار گرفته شد اما کمکی به جبران مافات قربانی جرم نمیکرد.
استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با بیان این که «مجازات زندان تنها سبب ارضای حس انتقامجویی بزهدیده است» گفت: بزهکاران با رفتن به زندان به افرادی ضد اجتماعی تبدیل میشوند، در حالی که با اجرای شیوه عدالت ترمیمی و رو در رو شدن با قربانی جرم در محکمههایی که توسط نهادهای مردمی اداره میشوند، ممکن است حس ندامت در آنها برانگیخته شده و به طور جدی به عدم ارتکاب دوباره جرم خود بیندیشند.
شیری درباره نحوه رسیدگی به جرایم در شیوه عدالت ترمیمی گفت: در این روش به پروندههای بزهکاران در محیطی خارج از دادگاه و با رو در رو شدن آنان با قربانی جرم رسیدگی میشود، نهادهایی که توسط مردم اداره شده و روش آنها در رسیدگی به جرایم، حکمیت و داوری است.
وی با بیان این که «شیوه عدالت ترمیمی شامل جرایمی میشود که دارای شرایط خاص و جبرانپذیر باشند» گفت: در این روش بزهکار در صورت توانایی خسارت را میپردازد و در صورت عدم توانایی، پرداخت خسارت بر عهده بیمه متعهد قرار میگیرد.
مدیر مسوول بنیاد حقوقی میزان، فرهنگ کشورمان را زمینهساز رواج این نوع از مجازات دانست و گفت: فرهنگ ایرانیان به دلیل رایج بودن روشهای کدخدامنشی و داوری توسط ریشسفیدان در دورانهای گذشته میتواند بستر مناسبی برای گسترش عدالت ترمیمی به شمار آید.
شیری به فواید این روش اشاره کرد و گفت: کاهش پروندههای ورودی به دادگستریها و در نتیجه کاهش اطاله دادرسی دیگر پروندهها، سهیم شدن آحاد جامعه در فرآیند قضایی، بروز احساس ندامت واقعی در بزهکاران به دلیل روبهرو شدن با قربانی جرم در نهادی مردمی و جبران خسارت بزهدیدگان به جای ارضای حس انتقامجویی آنان برخی از آثار مثبت این شیوه از رسیدگی به جرماند.
به نقل از سایت خبرگزاری کتاب ایران
دیدگاه خودتان را ارسال کنید