خلاف شرع دانستن «لایحه حمایت خانواده» و تایید آیین‌نامه داخلی مجلس از سوی شورای نگهبان

خلاف شرع دانستن «لایحه حمایت خانواده» و تایید آیین‌نامه داخلی مجلس از سوی شورای نگهبان

خلاف شرع دانستن «لایحه حمایت خانواده» و تایید آیین‌نامه داخلی مجلس از سوی شورای نگهبان
 

 

عباسعلی کدخدایی فرجام آخرین طرح‌ها و لوایح بررسی شده در شورای نگهبان را تشریح کرد.



به گزارش ایسنا، سخنگوی شورای نگهبان پیش از ظهر روز شنبه در نشستی با خبرنگاران، گفت: طرح تسری فوق‌العاده خاص کارمندان سازمانهای پزشکی قانونی کشورو انتقال خون ایران به کارمندان سازمان دامپزشکی کشور و سازمان زندانها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور که با اصلاحاتی در جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

وی افزود: طرح وظایف و اختیارات وزارت نفت که با اصلاحاتی در جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

کدخدایی گفت: لایحه اساسنامه شرکت بین‌المللی اسلامی تامین مالی تجاری (وابسته به بانک توسعه اسلامی) که با اصلاحاتی در جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

وی افزود: طرح اصلاح مواد (196) و (197) آیین‌نامه داخلی مجلس که با اصلاحاتی در جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



سخنگوی شورای نگهبان گفت: لایحه موافقتنامه تاسیس دالان حمل و نقل و گذر بین‌المللی بین دولتهای جمهوری اسلامی ایران، سلطان‌نشین عمان، قطر، ترکمنستان و جمهوری ازبکستان (موافقتنامه عشق آباد) مصوب جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 03/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



وی افزود: لایحه اصلاحیه ضمیمه سوم و پیوست(1) ضمیمه ششم قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به ضمائم (3)، (4) و (6) کنوانسیون بین‌المللی جلوگیری از آلودگی دریا ناشی از کشتیها مصوب جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 03/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



کدخدایی گفت: لایحه عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در سازمان منطقه‌ای دریای پاک که با اصلاحاتی در جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسه مورخ 03/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



وی افزود: لایحه موافقتنامه حمل و نقل بین‌المللی جاده‌ای کالا و مسافر بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان مصوبه جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 10/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



سخنگوی شورای نگهبان گفت: طرح اصلاح موادی از قانون آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی که با اصلاحاتی در جلسه مورخ سی‌ام اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسه مورخ 10/ 03 /1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



وی افزود: لایحه افزایش سرمایه جمهوری اسلامی ایران در صندوق اوپک برای توسعه بین‌المللی مصوبه جلسه مورخ سی و یکم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 10/03/1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



کدخدایی گفت: لایحه موافقتنامه اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و جلوگیری از فرارمالیاتی در مورد مالیاتهای بر درآمد و سرمایه وتشریفات(پروتکل) الحاقی مربوط بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اسلوونی مصوبه جلسه مورخ سی و یکم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 10/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

وی افزود: طرح حذف نام پست بانک از فهرست شرکتهای مشمول واگذاری قانون اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی که با اصلاحاتی در جلسه مورخ نوزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسات شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



سخنگوی شورای نگهبان گفت : لایحه بودجه سال 1391 کل کشور که با اصلاحاتی در جلسه مورخ سی‌ام اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



وی افزود: لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست مصوبه جلسه مورخ پانزدهم مهر ماه یکهزاروسیصد و هشتاد و هشت مجلس شورای اسلامی، در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

علاوه بر ابهامات و اشکالات عدیده‌ای‌که این مصوبه دارد با توجه به اینکه نظریه مورخ 26/ 12/ 1388 این شورا مبنی بربقاء اشکال قبلی طی نامه شماره 36374/ 30/ 88 مورخ 11/ 08/ 1388 به مجلس محترم شورای اسلامی اعلام گردید و پس از اعطای اجازه از سوی مقام معظم رهبری مدظله‌العالی به مجلس مکرم جهت ورود به این امر که در تاریخ 24/ 10/ 1390 توسط دبیر محترم شورای نگهبان به این شورا ابلاغ شد، لازم بود موضوع رفع ایراد در صحن علنی مجلس مطرح و پس از تصویب مطابق اصل 94 قانون اساسی اقدام می‌گردید که ظاهراً به این نحو عمل نگردیده است. لذا مراتب اعلام تا نسبت به انجام موارد مذکور اقدام گردد.



کدخدایی گفت: طرح اصلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی مصوب جلسه مورخ هفدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

_ تبصره 3 الحاقی از این حیث که به افزایش هزینه عمومی می‌انجامد و طریق جبران آن نیزپیش‌بینی نگردیده است، مغایر اصل 75 قانون اساسی شناخته شد.

وی افزود: طرح اصلاح بند (د) ماده (3) قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی مصوب جلسه مورخ هفدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

_ مصوبه از این حیث که به افزایش هزینه عمومی می انجامد و طریق جبران آن نیز پیش‌بینی نگردیده است، مغایر اصل 75 قانون اساسی شناخته شد.



سخنگوی شورای نگهبان گفت: طرح بیمه بیکاری و حمایت از بیکاران متقاضی کار که با اصلاحی در جلسه مورخ بیستم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، در جلسه مورخ 03/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاح به عمل آمده نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

_ اشکال سابق این شورا کماکان به قوت خود باقی است.

وی افزود: لایحه حمایت خانواده که با اصلاحاتی در جلسه مورخ بیستم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در جلسات شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

1_ در ماده 30، اثبات اینکه قصد تبرع بر عهده زوج باشد در صورتی که هزینه نمودن به اذن یا امر وی نبوده باشد، خلاف موازین شرع است.

2_ در ماده 49، تعیین مدت با توجه به این شرایط باید توسط قاضی باشد وگرنه اشکال دارد. همچنین ماده 1206 قانون مدنی در خصوص مقدم بودن طلب زوجه بر طلب سایر غرما، خلاف موازین شرع است. (به مساله 7 تحریرالوسیله در خصوص مفلس مراجعه شود).



کدخدایی گفت: طرح حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و اصلاح ماده (104) قانون مالیاتهای مستقیم مصوبه جلسه مورخ سی و یکم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک مجلس شورای اسلامی در جلسات شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که نظر شورا به شرح زیر اعلام می‌گردد:

1_ ماده 2 دارای همان ابهام معموله در خصوص نبود اساسنامه شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی گاز ایران و شرکت ملی پتروشیمی است.

2_ ماده 7 از این حیث که مشخص نیست منظور از استثنائات این قانون، استثنائات این ماده است یا کل قانون، ابهام دارد؛ پس از رفع ابهام اظهارنظر خواهد شد.

تذکرات:

1_ در تبصره ماده 14، 1314 به 1354 اصلاح شود.



2_ ماده 16، نیازمند اصلاح عبارتی است.

وی افزود: اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی که با اصلاحاتی در جلسه مورخ سیزدهم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک به تصویب هیات وزیران رسیده است؛ در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



سخنگوی شورای نگهبان گفت: اساسنامه شرکت شهرک‌های کشاورزی مصوب جلسه مورخ بیست و نهم آبان ماه یکهزار و سیصد و نود هیات وزیران در جلسه مورخ 27/ 02/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.



وی در پایان افزود: اساسنامه صندوق بیمه کشاورزی مصوب جلسه مورخ سوم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصد و نود و یک هیات وزیران در جلسه مورخ 03/ 03/ 1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که نظر شورا به شرح ذیل اعلام می‌گردد:

1_ بند (ع) ماده 11 باید مقید به رعایت قوانین و مقررات گردد و الاّ مغایر اصل 85 قانون اساسی است.

2_ در ماده 12، واگذاری اتخاذ تصمیم نسبت به کاهش یا افزایش سرمایه، تغییر و اصلاح اساسنامه به مجمع عمومی فوق‌العاده، مغایر اصل 85 قانون اساسی شناخته شد.