واکاوی آرای نوپدید در حوزه فقه سیاسی

ویراستار کتاب «بایسته‌های فقه سیاسی» این اثر را یکی از آثار کم‌شمار در حوزه فقه سیاسی برشمرد و گفت: در طول ادوار، فقه به‌ویژه در فقه شیعه، بابی با عنوان «فقه سیاسی» در نظر گرفته نشده بود و تنها در قرون اخیر بخشی از مباحث آن به طور مستقل مطرح شدند./
 
ابوالفضل احمدزاده در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با بیان این مطلب گفت: فقه سیاسی، در واقع  آن دسته از مباحث حقوقی را شامل می‌شود که با عناوینی نظیر حقوق اساسی،‌ حقوق اداری و حقوق بین‌الملل قابل طرح و بررسی‌‌اند.

وی افزود: متأسفانه در طول حیات فقه به‌ویژه در فقه شیعه، باب خاصی با عنوان «فقه سیاسی» تدارک دیده نشده بود و تنها در قرون اخیر بخشی از مباحث فقه سیاسی به طور مستقل توسط محقق کرکی و علامه شیخ‌محمدحسین نایینی و نیز امام خمینی(ره) تنظیم و تألیف شد.

احمدزاده افزود: از این رو، زمانی که امام خمینی(ره) در حوزه علمیه نجف اشرف در سلسله دروس فقهی خود، بحث «حکومت اسلامی» را آغاز کردند، سبب شگفتی و حیرت بسیاری از صاحبان علم و اندیشه شدند.

وی با بیان این که «اهمیت و بایسته بودن تألیف چنین کتابی در عصر امروز و در شرایط کنونی بیشتر جلوه می‌ کند» گفت: اهمیت این اثر از آن جهت است که به سبکی ساده و با نگارشی روان تألیف شده است و یکی از منابع فارسی و نه عربی به شمار می‌رود و به همین دلیل قادر است تأثیر شگرفی در مجامع دانشگاهی بر جای گذارد و خلاء کتاب‌های درسی در زمینه فقه سیاسی را پر کند.

احمدزاده ادامه داد: این اثر در شش فصل به موضوعات تحولات و مسایل فقه سیاسی، مبانی نظری حکومت و دولت، مبانی نظری فقه حکومتی، مبانی نظام حقوق بین‌الملل و اهداف اقتصادی در فقه سیاسی می‌پردازد. اهمیت این کتاب از آنجا ناشی می‌شود که نویسنده آن، حجت‌الاسلام ‌عباسعلی عمیدزنجانی، صاحب آثار برجسته و سلسله‌وار حوزه فقه سیاسی آن را تألیف کرده است. این اثر را می‌توان عصاره اندوخته دانش وی در این حوزه برشمرد.

چاپ کتاب «بایسته‌های فقه سیاسی» تألیف حجت‌الاسلام ‌عباسعلی عمیدزنجانی و ابراهیم موسی‌زاده با ویراستاری ابوالفضل احمدزاده، در 320 صفحه به تازگی از سوی انتشارات مجد پایان یافته و قرار است در این هفته در کتابفروشی‌ها توزیع ‌شود.
 
به نقل از خبرگزاری کتاب ایران

 


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/1057/واکاوی-آرای-نوپدید-در-حوزه-فقه-سیاسی/