عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران در گفت وگو با ایلنا:
بار منفی طلاق فقط بر دوش زن سنگینی میکند
ایلنا: عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: در ایران طلاق آنقدر بار منفی دارد که بسیاری از افراد حتی جرات نمیکنند که به آن فکر کنند و به ویژه اینکه بار منفی طلاق معمولاً در دوش خانمها بیشتر سنگینی میکند و به همین جهت این زن است که به سازگاری و ادامه زندگی با شوهرش توصیه شده و میشود که البته این موضوع میتواند دلایلی تاریخی و اقتصادی داشته باشد. سید حسن حسینی در گفت وگو با خبرنگار ایلنا در رابطه با طلاق عاطفی گفت: در کشورهای صنعتی اروپا و آمریکا شرایط به گونهای است که افراد تا زمانی که از بدون با هم راضی هستند به زندگی با هم ادامه میدهند امااگر عواملی وارد زندگی آنها شود که هر دو یا یک نفرشان دیگر احساس رضایت از زندگی نداشته باشند از هم جدا میشوند.
او ادامه داد: آنها هرگز خود را ملزم نمیدانند که در صورت زندگی زناشویی برای آنها جهنم شده و نمیتواند به نیازهای جنسی، عاطفی و اجتماعی اشان پاسخ مثبت بدهند، به زندگی مشترکشان ادامه دهند.
حسینی گفت: اما در ایران طلاق آنقدر بار منفی دارد که بسیاری از افراد حتی جرات نمیکنند که به آن فکر کنند و به ویژه اینکه بار منفی طلاق معمولاً در دوش خانمها بیشتر سنگینی میکند و به همین جهت این زن است که به سازگاری و ادامه زندگی با شوهرش توصیه شده و میشود که البته این موضوع میتواند دلایلی تاریخی و اقتصادی داشته باشد. عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران گفت: چون حق طلاق بامرد است همیشه زن را به مصالحه بیشتر با مرد دعوت کردهاند، نقطه جالب توجه نیز این است که حتی زنان از طرف بستگان والدین خویش نیز در صورتی که طلاق را بپذیرند مورد تحریم و خشونت قرار میگیرد اما اگر مردی همسر خود را طلاق بدهد از طرف والدین و نزدیکان خود دچار چنین معضلی نمیشود. حسینی با بیان اینکه طلاق عاطفی اثرات مخرب فراوانی دارد که چه بسا اثرات آن از طلاق قانونی بیشتر است گفت: طلاق عاطفی در صحنه عمومی اجتماعی وضعیت بسیار بدی را ایجاد میکند. زن و شوهری که دچار طلاق عاطفی شدهاند وقتی در صحنه عمومی جامعه حاضر میشوند شرایط نگرانکندهای در انتظارشان است. حال اگر مرد خانواده تصمیم به برقراری ارتباط خارج از محیط خانه داشته باشد میتواند زن دیگری را صیغه کند یا ازدواج مجدد داشته باشد.
عضو هیات علمی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران تصریح کرد: مساله طلاق عاطفی مشکلات فراوانی را در این راه پیش آورده و اکثر زنان و مردانی که بیرون از خانواده رابطه نامشروع دارند کسانی هستند که در خانواده خود دچار طلاق عاطفی شده اند. اوادامه داد: زنان و مردانی که در خانواده خود دچار طلاق عاطفی شدهاند و در جامعه با بحرانهای اجتماعی دستوپنجه نرم میکند، از نظر روانی نامتعادل میشوند و اعتماد به نفس خود را از دست میدهند درحالی که اگر آنها از طریق قانونی از هم جدا شده بودند و طلاق گرفته بودند چنین اتفاقی برای آنها نمیافتاد. او ادامه داد: وقتی زن و مرد به صورت قانونی از هم جدا میشوند زن نیز همان حقوق مرد را داراست و میتواند ازدواج مجدد کندو به نیازهای جنسی، جسمی و عاطفی خود پاسخ بدهد ولی وقتی طلاق عاطفی اتفاق میافتد زن در حریم خانواده باقی میماند و این مساله باعث میشود که هم از نظر روانی و ذهنی دچار مشکلات فراوانی شود و اگر یک روز مشخص شود که این زن بیرون از حریم خانواده رابطهای داشته است بامجازاتهای بسیار سنگین مواجه میشود. |