دبیر هیات منصفهی مطبوعات با بیان اینکه در دوره فعلی اعضای هیات منصفه حدود 56 جلسه به سه شعبه رسیدگی به جرایم مطبوعات دعوت شدند، اظهار کرد: هیات منصفهی مطبوعات در مواقعی که آبرو و حیثیت فردی شاکیان خدشه دار میشد با دقت و وسواس خاص به بحث و تبادل نظر میپرداخت و متقابلا مدافع حق قانونی اصحاب مطبوعات در طرح نقدهای سازنده و پیامرسانی حرفهای روزنامهنگاران بود.
علیاکبر کساییان در گفتوگو با خبرنگار حقوقی ایسنا، در تشریح عملکرد هیات منصفه فعلی مطبوعات که مهر ماه سال جاری مدت فعالیتاش به اتمام میرسد، اظهار کرد: مطابق مادهی 36 قانون مطبوعات هر دو سال یک بار در مهرماه، 21 نفر از افراد مورد اعتماد جامعه به عنوان هیات منصفه مطبوعات استان تهران انتخاب میشوند که البته تعداد هیات منصفه در سایر استانها 14 نفر است.
وی تصریح کرد: اعضای هیات منصفه با حضور در دادگاه رسیدگی به جرایم مطبوعاتی، پس از استماع کامل کیفرخواست و شکایات شاکیان و دفاعیات اصحاب مطبوعات و وکلای آنها با در نظر گرفتن عرف، شرع و قانون و از روی عدل و انصاف آرای خود را مبنی بر بزهکار بودن یا نبودن و استحقاق تخفیف داشتن یا نداشتن متهم، به رییس دادگاه اعلام میکنند تا دادگاه با توجه به آرای هیات منصفه مطابق قانون مطبوعات مبادرت به صدور رای کند.
دبیر هیات منصفه مطبوعات با اشاره به اینکه اعضای هیات منصفهی مطبوعات در دورهی اخیر با توجه به رسالت خطیر قانونی و اجتماعی خود از ابتدا تا انتهای تمام محاکمات در جلسات دادگاه حضور پیدا کردند، ادامه داد: آنها با چند ساعت بحث و بررسی دقیق و منصفانه آرای خود را کتبا به دادگاه اعلام میکردند و نکته جالب اینکه گاهی در رسیدگی به تنها یک مورد اتهامی، برای اینکه حقی از متهم یا شاکی یا جامعه ضایع نشود، بحثهای مستدل و بسیار دقیق هیات منصفه تا ساعاتی از بعدازظهر به طول میانجامید.
کساییان خاطرنشان کرد: هیات منصفهی مطبوعات در مواقعی که آبرو و حیثیت فردی شاکیان خدشه دار میشد با دقت و وسواس خاص به بحث و تبادل نظر میپرداخت و متقابلا مدافع حق قانونی اصحاب مطبوعات در طرح نقدهای سازنده و پیامرسانی حرفهای روزنامهنگاران بود.
وی ادامه داد: از دیگر اعمال متعهدانه هیات منصفهی مطبوعات این بود که معمولا و در اکثر قریب به اتفاق موارد، متهمانی که برای بار اول مجرم شناخته میشدند را مستحق تخفیف در مجازات میدانست تا دادگاه بتواند رافت اسلامی را در مورد آنها لحاظ کرده و به حداقل مجازات آنها اکتفا کند.
دبیر هیات منصفهی مطبوعات اظهار کرد: هنگامی که یک متهم از دادگاه تقاضای استمهال میکرد و فرصت کافی برای تنظیم دفاعیات میخواست، هیات منصفه با نظر مشورتی مساعد از دادگاه استدعا میکرد وقت رسیدگی را تجدید و فرصتی دیگر به متهم داده شود که معمولا ریاست محترم دادگاه با نظر موافق مساعدت لازم را نسبت به متهم مبذول میداشت و در جلسات بعدی با متانت و حوصله به تمام دفاعیات توجه میکرد.
کساییان با بیان اینکه همکاران هیات منصفه مثل یک قاضی ماهر و دقیق فقط در موارد اتهامی مطرح در دادگاه و مطابق کیفرخواست اظهارنظر میکردند، اظهار کرد: چنانچه موارد دیگری در نشریه موجود بود که به نظر بعضی از اعضا خلاف به نظر میآمد، چون در کیفرخواست یا شکایات مطرح نشده بود، درباره آن اظهارنظر نشده و از چارچوب شکایات یا کیفرخواست خارج نمیشد.
وی با بیان اینکه در این دوره اعضای هیات منصفه حدود 56 جلسه به سه شعبه رسیدگی به جرایم مطبوعات دعوت شدند، خاطرنشان کرد: در تمام جلسات عدهای از همکاران حضور پیدا کردند که گاهی به علت عدم حضور متهم یا وکیل وی و نیز تقاضای استمهال از سوی آنها، برخی جلسات دادگاه منجر به محاکمه نشده است و یکی دو جلسه هم به علت دیر رسیدن دعوت به برخی همکاران یا گرفتاریهای موجه آنان، هیات منصفه به حد نصاب نرسیده است؛ اما همکاری اعضای هیات منصفه و مدیریت منصفانه جناب آقای عسگراولادی ریاست هیات منصفه و حضور مستمر و مجدانه اکثریت اعضاء در جلسات محاکمه بیش از دورههای قبل بوده و قابل تقدیر است.
وی در ارزیابی از تعامل قوه قضاییه و همکاری دادگاه با هیات منصفه اظهار کرد: در مجموع همه قضات محترم و رییسان دادگاهها با حسن نیت با هیات منصفه همکاری کردهاند که در این میان، تعامل و همکاری متعهدانه آقای دکتر لطفی معاون قضایی و رییس دادگاههای کیفری استان و جناب آقای علیزاده معاون محترم قوه قضاییه جای تشکر دارد. |