قوانین درباره اسناد تجارت الکترونیک چه می‌گویند؟

18 آبان 1388 ساعت 10:30

نویسنده کتاب «پذیرش سند در دادگاه» موضوع اصلی این اثر را پرداختن به اسناد تجارت الکترونیک برشمرد و گفت: سند الکترونیک از ویژگی‌هایی نظیر حروف و کاغذ برخوردار نیست، به همین دلیل بررسی این موضوع که آیا احکام سنتی سند درباره این اسناد صادقند و کیفیت آن چگونه است، از مسایل مهم این حوزه به نظر می‌رسد.

مژگان موفقی، استاد دانشگاه امام صادق(ع) در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)،‌ با اشاره به تصویب قانون مربوط به اسناد تجارت الکترونیک گفت: این موضوع نیاز به بازنگری موارد مربوط به سند را اثبات می‌کند.

وی سند را یکی از مهم‌ترین ادله اثبات دعوی برشمرد که در دادگاه‌ها به آن استناد می‌شود و گفت: با وجود اهمیت این بحث، بسیاری از موارد حقوقی درباره سند چنان که شایسته است، به‌ویژه در رویه قضایی تجزیه و تحلیل نشده‌اند و نیاز به توجهات بیشتری از سوی کارشناسان دارند.

موفقی افزود: این اثر ضمن تعریف و بررسی تطبیقی سند در قوانین ایران، آمریکا، فرانسه و انگلستان به‌صورت اجمالی، شرایط و موازین پذیرش سند در دادگاه‌ها را بررسی می‌کند، با این توضیح که در چه شرایطی دادگاه قادر و مکلف به پذیرفتن سند است و متقابلا چه موانعی باید از میان برداشته شوند تا موجبات عدم استناد به سند فراهم نشود.

استاد دانشگاه امام صادق(ع) بررسی اجزای سند را از ویژگی‌های بارز این کتاب خواند و گفت: اغلب در نظریه‌پردازی‌های از عناصر سه‌گانه سند مشتمل بر «کتبی بودن»، «امضاء» و «قابلیت استناد» سخن به میان آمده، اما اجزای سند موضوعی‌اند که کمتر و به صورت اشاره‌وار به آن پرداخته شده است.

وی درباره اجزای سند عنوان داشت: این اجزا پس از اثبات و احراز عناصر سه‌گانه و در نتیجه بعد از اثبات سند بودن یک نوشته، در مقام تجزیه و تحلیل یک سند قابل تصورند، ‌به عنوان مثال مفاد صریح سند در مقابل مفاد غیر صریح، منجزات سند در مقابل مسلحات‌ آن و همچنین محتویات یک سند در مقابل مندرجات آن از اجزای اسناد به شمار می‌آیند.

موفقی ادامه داد: با وجود عدم توجه نظریه‌ها به این اجزا، مواد قانونی مشخصی در قوانین اعم از قانون مدنی در بحث ادله اثبات دعاوی و قانون آیین دادرسی مدنی به آنها اختصاص داده شده است؛ به گونه‌ای که هر دسته از این اجزا تابع احکام و قوانین خاصی‌اند، به همین منظور این کتاب پس از شناسایی اجزا به قوانین حاکم بر هر جزء و تأثیر شناسایی این اجزا در روند اداری نیز می‌پردازد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: چاپ کتاب «پذیرش سند در دادگاه» به انتشارات «گنج دانش» سپرده شده است. این کتاب در آینده‌ای نزدیک روانه بازار نشر خواهد شد.


خبرگزاری کتاب ایران


URL : https://www.vekalatonline.ir/articles/823/قوانین-درباره-اسناد-تجارت-الکترونیک-چه-می‌گویند؟/